Ce este IMC și la ce ne folosește?

Ce este IMC și la ce ne folosește?

Indicele de masă corporală (IMC) (în engleză Body mass index, sau BMI) este un indicator statistic al masei unei persoane raportată la înălțimea persoanei respective. Prin urmare, este util numai pentru măsurarea unei populații și nu este folosită pentru a pune diagnosticul asupra unei singure persoane.

IMC este o măsură care poate indica dacă o persoană are o greutate sanatoasă pentru înălțimea sa. Aceasta este o metodă care poate fi folosită atât de bărbați cât și de femei, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani. Indicele de masă corporală nu este o metodă de calcul a greutății potrivită pentru copii, femei însărcinate, persoane cu masa musculară mare (sportivi) și vârstnici și nu este menită stabilirii procentului de grăsime corporală, a masei musculare sau osoase.

FORMULA DE CALCUL  este una simplă: greutatea (kg) / înălțime (m)2. De exemplu: o femeie cu greutatea de 55 kg și 1,65 m, va avea un IMC de 55 / (1,65 x 1,65) = 55 / 2,7225 = 20,2

Astfel, interpretarea indicelui de masă corporală se face în funcție de anumite limite, care indică dacă o persoană este subponderală, normoponderală, supraponderală, obeză (gradul I), obeză (gradul II) și obezitate morbidă (gradul III).

Interpretarea rezultatelor
Valoarea IMCMasaFactorii de risc
IMC < 18,5subponderalămici
18,5 ≤ IMC < 25normalăreduse
25≤ IMC < 30supraponderalamari
30 ≤ IMCobezitatefoarte mari

IMC sub 18,5
Risc pentru sănătate: ridicat
Această valoare indică riscuri pentru sănătatea ta, este mult prea mică pentru o sănătate optimă.

IMC 18,5-24,9
Risc pentru sănătate: minim/scăzut
Ești la greutatea ideală pentru înălțimea pe care o ai. Totuși este important să mănânci sănătos dacă vrei să te păstrezi la acest nivel și să te asiguri că corpului tău nu-i lipsesc toți nutrienții de care are nevoie.

IMC 25-29,9
Risc pentru sănătate: scăzut/moderat
Greutatea ta e cu ceva deasupra greutății ideale. Este ok dacă ești tipul atletic și ai o masă musculară dezvoltată, dar dacă nu acesta e motivul unui indice ridicat, sănătatea ta începe să aibă de suferit din cauza cantității mai mari de grăsime depozitată. Verifică-ți dieta zilnică și fă mici schimbări pentru a preveni luarea în continuare în greutate și a ajuta la pierderea excesului.

IMC 30-34,9
Risc pentru sănătate: moderat/ridicat
Acesta e un semn de avertisment: schimbă-ți dieta acum! Ești la un nivel de risc mare de a dezvolta boli asociate cu cresterea în greutate. Ești de 10 ori mai expus să faci diabet, iar surplusul de greutate mărește riscul de a face artrită, boli de inimă și anumite forme de cancer. Acest nivel al greutății corpului tău indică o speranță de viață mai scăzută și ține cont și de faptul că bolile asociate cu obezitatea reduc calitatea vieții.

Surse:
ro.wikipedia.org
cdt-babes.ro
doc.ro

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now Button